Notice: Only variables should be passed by reference in /var/www/vhosts/kortambachtfysio.nl/httpdocs/classes/base.class.php on line 488

Notice: Only variables should be passed by reference in /var/www/vhosts/kortambachtfysio.nl/httpdocs/classes/base.class.php on line 179
Oedeemfysiotherapie - Kort Ambacht Fysio

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie, die gegeven wordt aan mensen met een veranderde vochtbalans in het weefsel, waardoor een vochtophoping kan ontstaan.

Wat is oedeem?

Oedeem kan indrukbaar of niet indrukbaar(plaatje?) zijn. Niet indrukbaar is lymfoedeem: een zichtbare zwelling door een toename van vocht door een stagnatie in het lymfestelsel.                                                                                                                                                  Het lymfestelsel is te vergelijken met de bloedsomloop. Er bevinden zich lymfeknopen(verzamelplaatsen van lymfvocht) op bepaalde punten in het lichaam( zie tekening) Ze zijn te vergelijken met een groot kruispunt. Wanneer het kruispunt opgebroken is of afgesloten voor het verkeer ontstaan er files op de wegen ernaartoe. Het lymfevocht dat door ons hele lichaam circuleert stagneert voor die knopen en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling. Ook kunnen de kleinere, maar niet minder belangrijke lymfvaten niet goed functioneren.   

Er zijn 2 soorten lymfoedeem: primair en secundair. Primair is aangeboren en secundair ontstaat bijvoorbeeld na een operatie of bestraling.

Hoe herkent u het?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid: het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn, maar zal u hinderen in uw dagelijkse bezigheden en het kan zijn dat uw kleding strakker gaat zitten.

Welke klachten zijn te behandelen?

Bijvoorbeeld: zwellingen, verstuikingen, bloeduitstortingen, reuma(ontstekingen), oedeem bij kanker, oedeem na bestralingen, klachten als gevolg van stress, spierpijnen, longaandoeningen, bloedcirculatiestoornissen, abnormale oedemen na operaties.

 

Behandelmogelijkheden

  • Manuele lymfedrainage: een massage techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert de taak van de beschadigde lymfeknopen/banen te over te laten nemen door de aanwezige gezonde knopen/banen.
  • Compressietherapie: zwachtelen, eventueel aanmeten van een  therapeutisch elastische kous.
  • Lymftaping:(plaatje?)hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape met een liftende werking van de huid. Hierdoor verbetert de onderhuidse doorbloeding en wordt de afvoer van lymfvocht bevorderd.
  • Fascietechnieken: het losmaken van de huid (vetweefsel), in het geval van beschadigingen door bestralingen of littekens.
  • Ademtherapie/ontspanningstherapie.
  • Oefentherapie om uw conditie op te bouwen om de kwaliteit van leven te bevorderen.
  • Voorlichting en advisering: over preventie, huidverzorging, beweeggedrag etc.
  • Zelfmanagement: ter aanvulling op de therapie wordt geleerd hoe jezelf te masseren, bandageren en/of tapen. Tevens worden er oefeningen voor thuis gegeven.

Vergoeding

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. Dit is afhankelijk van de aanvullende verzekering. De eerste 20 behandelingen van lymfoedeem worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. 
Bij de eerste keer dat u komt wort er een intake gedaan: dwz. het maken van de "klachtenkaart" in het dossier, uitvragen van alles betr. de klacht, lichamelijk onderzoek en vaststellen van de probleemoplossing en behandeltraject. Hiervoor wordt een "intake en onderzoek" of een "intake en onderzoek na verwijzing" gerekend.
Meestal wordt er de eerste keer ook nog behandeld. Hiervoor wordt dan ook een behandeling gerekend.
Het dossier wordt aan het eind van de dag door de therapeut helemaal uitgewerkt. 

Uw behandelaar, Joke van der Vlis, is aangesloten bij de:
NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie)