Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiƫnten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is het gevolg van een veranderde vochtbalans in het lichaam, waardoor een vochtophoping kan ontstaan. Oedeem komt onder andere voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van het vocht.

Dit kan op verschillende manieren:

  • Met oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Bandages, tape en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.